Bliža se čas dopustov, ko se bomo odpravili na zaslužene počitnice. Marsikdo se bo na pot podal z električnim avtomobilom, kar pa pri načrtovanju poti zahteva nekoliko več časa oziroma preverjanja kot potovanje z vozilom na notranje izgorevanje.

Vendar brez skrbi. S pravim pristopom in nekaj dodatne priprave boste lahko prav tako uživali v brezskrbni in okolju prijazni vožnji.

Preverite doseg vašega vozila

Preden se odpravite na pot je pomembno, da poznate doseg vašega vozila. Različni modeli imajo različne domete zato morate vedeti, koliko kilometrov lahko prevozite z enim polnjenjem. Upoštevajte tudi, da lahko vremenske razmere, način vožnje in obremenitev vozila vplivajo na doseg.

Načrtujte polnjenje vozila

Načrtovanje postankov za polnjenje je ključnega pomena. Uporabite aplikacije, kot so npr. PlugShare, ChargePoint ali druge, ki vam omogočajo iskanje polnilnih postaj na vaši poti. Preverite razpoložljivost hitrih polnilnic, saj lahko te bistveno skrajšajo čas polnjenja.

Preverite razpoložljivost in tip polnilnih postaj

Prepričajte se, da so polnilne postaje kompatibilne z vašim vozilom. Nekatere postaje nudijo samo določene tipe priključkov. Prav tako vnaprej preverite, ali so postaje v funkciji in ali je potrebna rezervacija za polnjenje.

Upoštevajte čas polnjenja

Polnjenje električnega vozila traja dalj časa kot polnjenje rezervoarja z gorivom zato vam predlagamo, da postanke načrtujete vnaprej. Medtem, ko se vaše vozilo polni, izkoristite čas za malico ali počitek. Hitre polnilnice (DC polnjenje) lahko napolnijo baterijo do 80% v približno 30 minutah. Na čas polnjenja med drugim vpliva:

  • kapaciteta baterije: večja kot je kapaciteta baterije, daljši je čas polnjenja,
  • stanje napolnjenosti baterije: polnjenje iz praznega stanja traja dlje kot polnjenje iz delno napolnjenega stanja,
  • učinkovitost polnilnice: novejše in močnejše polnilnice lahko bistveno skrajšajo čas polnjenja,
  • temperatura okolice: ekstremne temperature (visoke ali nizke) lahko vplivajo na hitrost polnjenja in učinkovitost baterije.

Prilagodite vožnjo za maksimalni domet

Varčna vožnja lahko pomaga podaljšati doseg vašega električnega vozila. Izogibajte se hitrim pospeševanjem in zaviranju, vzdržujte zmerno hitrost in uporabite regenerativno zaviranje, kjer je to mogoče.

Imejte rezervni načrt

Vedno imejte v mislim rezervni načrt polnjenja, saj se vam lahko zgodi, da je polnilna postaja, kjer ste nameravali polniti zasedena ali izven delovanja. Imejte seznam alternativnih polnilnih mest in preverite možnosti za polnjenje na cilju vašega potovanja.

Informirajte se o električnih polnilnicah na cilju vaše poti

Preverite, ali lahko polnite svoje vozilo na cilju vašega potovanja. Veliko hotelov, restavracij in turističnih destinacij že ponuja polnilne postaje in polnjenje za svoje goste.

Uporabite možnosti, ki vam jih ponuja napredna tehnologija

Veliko novih modelov električnih vozil ima vgrajene navigacijske sisteme, ki lahko samodejno načrtujejo pot z vključenimi postanki za polnjenje. Izkoristite to funkcijo za bolj brezskrbno vožnjo.

Z nekaj predhodne priprave in upoštevanjem nasvetov lahko brez težav načrtujete in uživate v potovanju z električnim avtomobilom. Električna vozila ponujajo tiho in okolju prijazno alternativo tradicionalnim avtomobilom, kar lahko dodatno obogati vaše potovalne izkušnje.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?