Odločitev, kdaj otroku kupiti prvo pametno napravo, je pomembna in zahteva temeljit premislek. Pametne naprave, kot so pametni telefoni, tablice in pametne ure, so danes postale del vsakdanjega življenja, vendar prinašajo tako pozitivne kot negativne vplive na otrokov razvoj. Ključno je, da starši pretehtajo vse dejavnike preden se odločijo za nakup. Odločitev za nakup pametne naprave naj bo na podlagi potreb in ne želja. Predvsem pa morajo vedeti, zakaj si jo želijo. Se otrok počuti izključeno, ker imajo drugi napravo on pa ne? Bi se rad z napravo pokazal pred prijatelji? Ali bi želel uporabljati aplikacije ali družbena omrežja, ki jih uporabljajo njegovi prijatelji?

1. Starost otroka

Ni univerzalnega odgovora na vprašanje, kdaj je otrok pripravljen na svojo prvo pametno napravo, so le kazalniki, na podlagi katerih lahko to ocenite. Večina strokovnjakov se strinja, da je pomembno upoštevati otrokovo stopnjo zrelosti, odgovornosti in sposobnosti samoregulacije. Nekateri otroci so morda pripravljeni že pri desetih letih, medtem ko drugi potrebujejo več časa. Ali je redoljuben in se drži obljub? Ne pušča stvari na tleh in ustrezno skrbi zanje? Verjetnost, da je otrok v tem primeru zrel za pametno napravo, je dokaj velika. Najbrž pa nanjo še ni pripravljen, če pogosto izgublja stvari, pušča igrače povsod in mu je vseeno, ko se zaradi tega poškodujejo.

Še bolj pomembno je to, da otrok razume pomen in vrednost denarja. Pametne naprave niti približno niso poceni, zato se mora otrok zavedati, da v primeru izgube ali poškodbe ne boste takoj hiteli v trgovino po novo. Razumeti mora, da bo ostal brez ali se bo moral sprijazniti s poškodovano.
Številni otroci začnejo z uporabo pametnega telefona po zaključku prve triade, ko že bolje razumejo funkcije telefona in pričnejo z uporabo telefona tudi njegovi sovrstniki.

2. Namen uporabe

Preden otroku kupite pametno napravo, se vprašajte, zakaj jo potrebuje. Če je naprava namenjena predvsem za izobraževalne namene, kot so učenje in raziskovanje, potem je lahko to dober razlog za nakup. Če pa otrok napravo želi predvsem za igranje iger ali za dostop do socialnih omrežij, je morda bolje, da se z nakupom še nekoliko počaka in se z otrokom pogovorite o potencialnih pasteh tovrstne uporabe.

3. Pravila in omejitve

Pred nakupom naprave je ključno, da se z otrokom dogovorite o pravilih uporabe. To vključuje določitev časa, ki ga lahko otrok preživi pred zaslonom, ter jasna pravila glede uporabe aplikacij in dostopa do interneta. Starši lahko s pomočjo starševskega nadzora spremljajo otrokovo uporabo naprave in s tem zagotavljajo varnost.

4. Pogovori o varnosti

Preden otroku omogočite dostop do pametne naprave je pomembno, da z njim opravite temeljit pogovor o varnosti na spletu. Otrok mora razumeti, kaj so osebni podatki, zakaj jih ne sme deliti z neznanci, ter kako se odzvati na neprijetne ali nevarne situacije na spletu. Prav tako je pomembno da otrok ve, da se lahko vedno obrne na starše, če ima kakršnekoli pomisleke ali težave.

Za nekatere starše je morda smiselno, da uvedejo pametne naprave postopoma. Za začetek lahko otroku kupite preprosto napravo, ki omogoča samo osnovne funkcije, kot so klici in sporočila. S tem otroku omogočite, da se postopno nauči odgovorne uporabe tehnologije, preden mu omogočite dostop do naprednejših funkcij, ki jih ponujajo pametni telefoni in tablice.

Pomembno je, da starši ocenijo, ali otrok razume posledice uporabe naprave in ali se zna pravilno odzvati na morebitne nevarnosti, kot so spletno nadlegovanje ali neprimerne vsebine. Zavedajte se nevarnosti pretirane uporabe pametnih naprav. Če se zaradi njih poslabša šolski uspeh ali se prenehajo družiti z vrstniki, je čas za omejitev uporabe.

 

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?