Od 1. oktobra 2024 se je v Sloveniji začel uporabljati nov sistem obračunavanja omrežnine za elektriko. Če ste zmedeni glede teh sprememb, brez skrbi! Tukaj je preprost vodič, ki vam bo pomagal razumeti, kako vse skupaj deluje.

Kaj je omrežnina?

Omrežnina je znesek, ki ga plačujemo za preneseno količino električne energije oziroma uporabo električnega omrežja – torej za to, da nam elektrika sploh »pride do doma«.

Kaj je dogovorjena obračunska moč?

Dogovorjena obračunska moč odraža pretekle odjemalčeve navade odjema električne energije iz omrežja in je določena individualno za posameznega odjemalca.

Zakaj je to pomembno?

Če boste presegli to dogovorjeno moč (na primer, če boste hkrati vklopili pralni stroj, pečico in klimo), boste morali plačati dodatno omrežnino. V prehodnem obdobju, ki traja do 30. septembra 2026, se vam presežek sicer še ne bo zaračunal (če si ne boste znižali/zvišali dogovorjene moči – v tem primeru se presežki začnejo zaračunavati takoj), boste pa vseeno na računu videli, koliko bi plačali, če bi kazen že veljala (več tukaj: https://www.zps.si/nasveti-in-vodniki/nov-sistem-obracuna-omreznine-za-elektricno-energijo-2023-11-16 in tukaj ( https://www.sodo.si/sl/nov-obracun-omreznine ).

Kako izvem, kakšna je moja dogovorjena moč?

Vaš elektrooperater vam je na osnovi pretekle porabe že določil dogovorjeno moč. Ta bo navedena na vašem računu za elektriko. Če menite, da je prevelika ali premajhna, jo lahko spremenite, vendar bodite previdni – če jo spremenite in jo presežete, boste morali presežke plačati takoj.

Kdaj je elektrika najdražja?

Elektrika bo najdražja ob delovnikih v višji sezoni (mesec november, december, januar in februar), ko je omrežje najbolj obremenjeno, torej:

  • Med 7. in 14. uro.
  • Med 16. in 20. uro.

Če želite prihraniti, poskusite pralni stroj, pomivalni stroj ali druge naprave uporabljati ponoči ali zgodaj zjutraj, ko je cena omrežnine nižja ali pa jih razporedite čez celoten dan.

Kako se lahko izognem višjim stroškom?

  1. Preverite svojo dogovorjeno moč – če jo presežete, boste plačevali več.
  2. Uporabljajte naprave pametno – poskusite ne uporabljati vseh naprav hkrati.
  3. Izkoristite nižje cene – elektriko uporabljajte v času, ko je omrežje manj obremenjeno, torej ponoči ali med vikendi.

Nov sistem je zasnovan tako, da vas spodbudi k bolj pametni uporabi električne energije. Če boste pazili, kdaj in kako uporabljate električne naprave, lahko prihranite denar in hkrati pomagate omrežju, da deluje bolj učinkovito.

Ta članek je namenjen izključno informativni uporabi in ne predstavlja pravnega ali strokovnega nasveta. Energija plus ne prevzema odgovornosti za morebitne napake ali opustitve v informacijah, navedenih v tem članku. Za natančne informacije o vašem računu za električno energijo in obračunavanju omrežnine se posvetujte s svojim elektrooperaterjem ali energetskim in pravnim svetovalcem.

 

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?