Voda ima čarobno moč, ki nas privlači, stik z njo pa nas poživlja in osrečuje. To dejstvo so poznale že starodavne civilizacije, ki so se prepuščale obrednemu umivanju in drugim vodnim dejavnostim. Nič čudnega torej, da nas voda kliče, da se poleti množično odpravljamo na obale. Naj bo to na morju, jezerih, rekah ali bazenih - na vodi, v vodi ali pod njeno gladino lahko najdemo užitke, ki nas napolnijo s pravo energijo za dolgo časa.

Zbrali smo nekaj idej, kaj lahko poleg poležavanja na plaži še počnete na dopustu ob morju.

Kopanje

Če nič drugega, se moramo na dopustu temeljito naplavati. Plavanje je izjemna dejavnost, ki skladno krepi celotno telo in je primerno tudi za tiste, ki se z drugimi športi težko ukvarjajo. Telo je v vodi namreč lažje, gibanje je lahkotnejše, sklepi pa si končno oddahnejo. Prav tako je pomembna kardio komponenta te dejavnosti, ki dviguje srčni utrip in tako krepi srce, pljuča in celoten žilni sitem. Kaj bi torej potrebovali še več? Tudi samo poležavanje na kakšni blazini med valovi je koristno, saj sprošča telo in duha po napornem delovnem letu. Vsekakor bi si morali takšen prosti čas omisliti večkrat.

Adrenalinski športi

Za tiste, ki niti na dopustu ne morete biti pri miru, priporočamo dejavnosti, ki vam poženejo kri po žilah. Že v Sloveniji je ponudba neverjetna, kje drugje pa boste spoznali še kakšno divjo dejavnosti, ki je do sedaj še niste preizkusili. Naj vas spomnimo na nekaj popularnih športov:

  • jet-ski ali vožnja z vodnim skuterjem: za tiste, ki ne morete brez bencinskih (ali električnih) motorjev
  • vožnja s tubami: hitra vožnja z gumijastimi obroči, ki jih vleče čoln,
  • surfanje in windsurfing: jahanje valov na deski z jadrom ali brez njega,
  • wakeboardnig: jahanje valov na deski, pri čemer vas vleče čoln,
  • flyboarding: mešanica surfanja in letenja z jet packom.

Supanje na 1001 način

Supanje je ime dobilo preprosto po načinu izvedbe. Gre za stand-up paddeling, torej veslanje stoje. Gre za super dejavnosti, ki jo lahko izvajate na kateri koli relativno mirni vodni površini – tudi morje je za to dejavnosti primerno. Veslate lahko na trdnih ali napihljivih supih, pri tem pa klečite, stojite ali samo ležite, medtem ko vesla nekdo drug. Dejavnost obožujejo tudi psi. Toda to še ni vse. Na supu lahko izvajate celo jogo, pilates ali meditacije. Nekateri se s supom odpravijo na izlet ali z njega celo lovijo ribe. Možnosti so neomejene, sup pa je odlična in cenovno ugodna alternativa drugim čolnom.

Potapljanje

Če si želite resnega potapljanja z jeklenko in vso opremo, je seveda za to potreben tečaj. Toda potem se vam odpre podvodni svet, kot ga še niste izkusili. Običajnemu opazovanju podvodnega življenja se namreč pridružujejo novodobne variacije potapljanja:

  • globinsko potapljanje: za izkušene, ki se znajo spustiti pod 18 m,
  • potapljanje na razbitine: malo podvodne arheologije,
  • jamsko potapljanje: raziskovanje podvodnih jam,
  • nočno potapljanje ali
  • vožnja s podvodnim skuterjem: ker lahko.

Za tiste, ki so vam dovolj le maska in plavutke, se prav tako najdejo kraji, kjer se lahko načudite podvodnemu življu, pa zato ni potrebno obiskati Velikega koralnega grebena. Snorkljanje je vedno popularno. Seveda lahko na kakšnem bolj eksotičnem dopustu izkoristite možnosti in izkusite plavanje z delfini ali morskimi psi, podvodni sprehod ter se celo preizkusite v adrenalinskem podvodnem likanju. Človeška domišljija res ne pozna meja!

Za umirjanje

Ko si zaželite le miru in tišine, si poiščite primerno dejavnost ob vodi. Morda bo dovolj dremanje ob zvoku galebov, prisluškovanje butanju valov ob nevihti ali pa kakšen od bolj umirjenih športov.

  • jadranje: v tem športu je zagotovo veliko dela, a prav tako veliko romantike. Nobenega rohnenja motorja. Le vi, voda in veter.
  • ribarjenje: naj bo v morju, jezeru ali reki, je to dejavnost, pri kateri vadite potrpežljivost in se lahko ure in ure ukvarjate le s svojimi mislimi.
  • vožnja s kajakom: pred seboj imate cilj, poslušate pa zgolj šumenje vesel in vonjate sol.

Morje ponuja sprostitev v mnogih oblikah. Privoščite si jo tudi to poletje in se pripravite na vsakdanje izzive.

Za vse tiste, ki na dopustu tudi radi kolesarite, pa vabimo, da si ogledajo našo ponudbo električnih koles za vsako situacijo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?