Pred nami je najlepši čas v letu. Čarobni december, ki bo letos zaradi epidemije koronavirusa zagotovo drugačen. A mogoče je ravno sedaj čas, da se v krogu svojih najdražjih še bolj povežemo in si čarobnost praznikov v največji meri pričakamo sami, brez nenehnega hitenja, nakupovalne mrzlice in velikih skrbi, ki so običajno povezani s prazniki. Skupaj z otroci lahko naredimo domače okraske za božično jelko, okrasimo stanovanje in pripravimo slastne božične piškote. Pozabiti ne smemo niti na adventni čas, kjer si lahko vsak dan polepšamo z lepo besedo, nasmehom, objemom ali majhno pozornostjo. In tako pričakamo božič.

Božična večerja je že od nekdaj nekaj posebnega. Pri nas se za mizo, polno dobrot, zbere vsa družina. V Sloveniji običajno za božično večerjo pripravimo juho, pečenko, solato in orehovo potico, ne manjkajo pa tudi piškoti in okusno vino. Seveda pa lahko tudi sami izberemo jedi, ki jih želimo uživati na ta poseben večer. Predstavljamo vam nekaj božičnih jedi, ki so nam najbolj všeč in s katerimi razveselimo svoje najdražje. Verjamemo, da bo katera od jedi všeč tudi vam in se bo znašla na vašem božičnem jedilniku. Naj bo tudi letošnja božična večerja nepozabna, zato si drznite pripraviti nekaj novega.

1. Svinjska ribica

Sestavine za 8 oseb:

  • 4 svinjske ribice (po 400 g),
  • sol in poper,
  • 12 plošč listnatega testa (900 g),
  • 1 kg šampinjonov,
  • 2 čebuli,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici masla,
  • 4 rumenjake,
  • 4 žlice smetane.

Priprava:

Meso začinite. Po 3 plošče testa položite na delovno površino, da se prekrivajo kot strešniki, in jih razvaljajte v pravokotnik (20x 30 cm). Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180).

Pripravite gobe in jih narežite na kocke. Čebulo in česen sesekljajte in popražite na maslu. Dodajte gobe in jih pražite 5 minut. Začinite jih s soljo in poprom ter odlijte odvečno tekočino.

Gobe razporedite po testu. Meso po dolgem položite na gobe in ga zavijte v testo. Robove premažite z vodo in jih stisnite skupaj. Zvitke s stikom testa navzdol položite v pekač, oplaknjen z mrzlo vodo. Rumenjake in smetano razžvrkljajte in z njimi premažite zvitke. Zvitke pecite v pečici približno 40 minut.

Čas priprave: približno 1 ura 10 minut.
Na osebo: približno 670 kcal, beljakovine: 29 g, maščobe: 47 g, ogljikovi hidrati: 33 g.

Podrobnosti recepta tukaj.

2. Goveja pečenka »Wellington«

Sestavine:

  • 2 kg govejega fileja,
  • gorčica za premaz,
  • listnato testo,
  • rumenjak za premaz,
  • sol in poper.

Nadev:

  • 50 dag šampinjonov,
  • strok česna,
  • maslo,
  • belo vino,
  • sol in poper.

Priprava:

Govedino začinimo s soljo in poprom ter pustimo stati 30min. Ponev segrejemo in meso na vsaki strani popečemo do zlatorjave barve.

Pustimo, da se ohladi. Medtem pripravimo nadev. Česen olupimo in sesekljamo, gobe očistimo in prav tako na drobno nasekljamo. Na maslu prepražimo gobe in zalijemo z vinom ter počakamo, da vino izhlapi. Začinimo s soljo in poprom. Pustimo, da se ohladi.

Govedino premažemo z gorčico. Govedino postavimo na listnato testo in ga obložimo z nadevom. Drugi del listnatega testa  položimo na meso in robove močno stisnemo. (pri tem si lahko pomagamo z vilico). Testo premažemo z rumenjakom. Jed postavimo na hladno za vsaj 30 min, nato ponovno namažemo z rumenjakom, postavimo v pečico in pečemo približno 30 min, da postane hrustljavo. Preden pečenko postrežemo naj počiva 10 min.

Zraven ponudimo kuhan brokoli in gratiniran krompir.

Več o receptu tukaj.

3. Veganski tatarski biftek

Sestavine za tatarski biftek:

- 1/2 skodelice kuhane zelene ali rjave leče (lečo skuhamo v slani vodi, splaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo)

- 1/2 skodelice vloženih, na soncu sušenih paradižnikov (čimbolj splaknemo olje z njih)

- 1 zelo majhna čebula (ali pol večje čebule)

- 1 strok česna

- 1 žlička gorčice

- 1/2 žličke rdeče paprike v prahu

- 1 žlička kaper (ali več - po okusu)

- 1 žlička olivnega olja

- svež peteršilj

- mleta kumina

- poper

Soli ni treba dodajati, ker so že same sestavine precej slane.

Vse sestavine zmešamo v mešalniku.

Originalni recept tukaj.

SLADKI BONUS
Angleški božični puding

Sestavine:

  • 1 in 1/4 skodelice večnamenske moke,
  • 1 čajna žlička naribane pomarančne lupine,
  • 1 čajna žlička mletega cimeta,
  • 3/4 čajne žličke vinskega kamna,
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja,
  • 1/8 čajne žličke mletih nageljnovih žbic,
  • 1/2 skodelice surovega rjavega trsnega sladkorja,
  • 1/4 skodelice masla ali margarine (pri sobni temperaturi),
  • 4 veliki beljaki,
  • 1/2 skodelice jabolčnega soka,
  • 3/4 skodelice rozin,
  • 1/2 skodelice nastrganega korenčka,
  • 1/3 skodelice kandiranih češenj, ribeza ali rozin,
  • 1/3 skodelice kandiranega ananasa ali nekaj manj ingverja,
  • 1/3 skodelice pekan orehov.

Priprava:

Rahlo namasti za 1,5 litra veliko posodo. V drugi posodi zmešaj moko, pomarančno lupino, cimet, vinski kamen, ingver in klinčke.

V veliki posodi z električnim mešalnikom zmešaj sladkor in maslo, dokler nista svetla in puhasta. Dodaj beljake in ponovno dobro premešaj. Z leseno žlico vmešaj tretjino mešanice moke, nato pa še polovico jabolčnega soka. Šele nato vmešaj drugo polovico moke. Vmešaj rozine, korenje, češnje, ananas in pekan orehe.

Maso enakomerno porazdeli po posodi za pečenje ter pokrij s folijo.

Posodo vstavi v višjo posodo in v to višjo nalij vodo do polovice. Kuhaj pokrito na ognju dve do dve uri in pol. Preveri z zobotrebcem, če je kuhano.

Puding v posodi pusti stati 10 minut. Pomagaj si z ozko kovinsko lopatico, da puding ločiš od posode, nato puding obrni na servirni krožnik.

Postrežeš lahko z vaniljevim sladoledom.

Originalen recept tukaj.

Veganski mousse v pomarančni skodelici

Sestavine (za 2 osebi):

  • 1 velik zrel avokado -4 žlice surovega kakava v prahu -0,5 dcl skodelice kokosovega mleka,
  • 2 žlici javorjevega sirupa,
  • ščepec kardamoma,
  • 1 pomaranča.

Avokado zmešamo v gladko kremo, posebej zmešamo kakav v prahu in kokosovo mleko, nato sestavine združimo in mešamo, da dobimo gladko kremo Dodate javorjev sirup in kardamom ter postrezite v pomarančnih lupinah.

Originalen recept tukaj.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?